Stapschoenen

Als je op Joepie vertrekt, is één van de belangrijkste zaken: goede stapschoenen. De wondere wereld van de stapschoenen is voor velen onbekend terrein. Daarom vind je hieronder enkele tips die je helpen bij je zoektocht naar jouw ideale wandelschoen.

Hoe het niet moet

Je bent jong, sportief en de stoerste van de groep. Jij hebt dus geen wandelschoenen nodig om Joepie 26 te trotseren? Fout gedacht.

Platte schoenen geven je voeten erg weinig steun, waardoor je niet alleen je voeten overbelast, maar ook je knieën, heupen en vooral je rug. Zelfs als je tijdens Joepie geen last hebt, kunnen platte schoenen nog altijd negatieve gevolgen hebben op de lange termijn.

Je kan eventueel wel comfortabele sneakers meenemen die je dan ’s avonds in het slaapdorp aantrekt. Zo kunnen je stapschoenen alvast wat recupereren, terwijl jij nog geniet van een spetterende avondactiviteit.

Stapschoenen 5

Hoe het wel kan

Uiteraard kijk je thuis eerst eens in je kast, of die van je ouders, broer of zus, of je al dan niet al goeie stapschoenen hebt. Niets gevonden? Dan zal je naar de winkel moeten, wij geven je enkele tips mee waar je op kan letten tijdens het shoppen.

STAP 1: GA NAAR DE WINKEL

Koop je schoenen niet in de eerste de beste webshop. Neem de tijd om naar een speciaalzaak te gaan en laat je informeren door een specialist.

Ga in de namiddag, dan zijn je voeten al wat opgezet, net zoals ze tijdens Joepie zullen zijn.

STAP 2: KIES EEN CATEGORIE

Om het je gemakkelijk te maken, werden stapschoenen onderverdeeld in categorieën. De categorieën C, D en E kan je al meteen uitsluiten, die zijn enkel geschikt voor professionals

 

CATEGORIE A

CATEGORIE B

 • Licht, luchtig en soepel
 • Soepele zool
 • Licht gewicht
 • Bedoeld voor vlak of heuvelachtig terrein op goede paden
 •  Goede steun aan de enkel
 • Stevige schoen, dus meer bescherming
 • Goede grip en goede slijtvastheid

Joepie 26 is een behoorlijke uitdaging. Je wandelt vier dagen na elkaar een grote afstand. Kies zelf welke categorie volgens jou het best hierbij past.

Stapschoenen 4

STAP 3: WATERDICHTHEID

Welke omstandigheden mag je verwachten tijdens Joepie 26? Het is geen avonturenparcours, dus door rivieren trekken zal niet nodig zijn. Aan de andere kant is er in ons Belgische klimaat altijd een kans op regen en moet je vier dagen verder met dezelfde schoenen.  Beslis voor jezelf of waterdichtheid voor jou een noodzaak is.

Volledig waterdichte schoenen zijn een mythe. Je moet op zoek naar het evenwicht tussen ademend en waterdoorlatend dat het best bij jou past:

 1. Cordura-suède:
  • Meer waterdoorlatend, meer ademend
  • Geschikt voor: warm klimaat
 2. Leder:
  • Biedt lang weerstand tegen water, moeilijk te drogen eenmaal nat
  • Geschikt voor: matige nattigheid
 3. GoreTex:
  • Deze term kom je waarschijnlijk vaak tegen in je zoektocht naar goede stapschoenen. Het is een water- en winddicht materiaal, dat toch zweet naar buiten kan voeren.
  • Laat je niet vangen: het is erg duur, lijdt toch ook aan slijtage en ondertussen bestaan er heel wat materialen die in de buurt komen.
  • Geschikt voor: koud en nat klimaat

Een tip: heb je geen specifieke voorkeur of je nu al dan niet waterdichtheid wil? Laat je dan vooral leiden door het comfort van de schoen.

STAP 4: WIE HET SCHOENTJE PAST …

Tijd om te passen. Let vooral eens op de volgende zaken:

 1. De breedte: Zet je benen wijd open en tracht je voet te verschuiven in de schoen. Gelukt? Dan is de schoen te breed voor jouw voet.
 2. De hiel: Kan je je hiel naar links of rechts verschuiven? Dan is je schoen te breed.
 3. De tenen: Schuiven je tenen tot tegen de rand? Probeer dan eens een maatje groter.
 4. Beide schoenen: Pas zeker allebei de schoenen, vaak voelen ze licht verschillend aan.
 5. Comfort: Hou ze een tijdje aan en loop er wat mee door de winkel. Doe ondertussen misschien je andere boodschappen in de winkel.
 6. Sokken: Om te passen gebruik je best (het type) sokken die je tijdens Joepie 26 ook aantrekt. Informeer je hier ook over, de ene kous is de andere niet.
 7. Andere schoenen: Is de eerste schoen die je past comfortabel? Goed zo, probeer nu nog maar eens een andere. Je hebt dan wel een goede schoen aan, misschien ligt de perfecte schoen ook nog in de rekken.

Waar let je niet op? Het modegehalte van je schoen.

Een stapschoen is ontwikkeld om te stappen, niet om te passen bij de rest van je outfit. Negeer dus voor een keer die lelijke kleur en kies de beste schoen, niet de mooiste.

Stapschoenen 6

STAP 5: INSTAPPEN

Eenmaal je de stapschoenen van je dromen gekocht hebt, kan je ze alvast instappen. Een ingestapte schoen neemt de vorm van je voeten nog beter aan en biedt dus nóg meer steun.

Stapschoenen 2

Bronnen:

www.gezondheid.be

www.wandelkrant.nl